Var försiktig på webben!

Skenet kan bedra på nätet.

Lär dig att känna igen de vanligaste bedrägerierna och skydda dina egna uppgifter så bra som möjligt. Om du blev lurad är det viktigt att handla snabbt och rätt även om du kan känna dig generad i den situationen – alla gör vi misstag. 

Kunskaper i informationssäkerhet är en medborgarfärdighet som vi alla behöver. Bedragarna försöker få dig att lämna ut känslig information genom att vädja till känslor, till exempel längtan efter närhet eller till tidsbrist.  Brottslingarna är intresserade av lösenord, betalkortsuppgifter, bankkoder och personuppgifter – alla dessa kan användas för att försöka få ekonomisk vinning. På denna sida berättar vi hur du kan undvika bedrägerier, vad du ska göra om du blev lurad och hur du kan förbättra informationssäkerheten i dina enheter.

Tänk efter innan du klickar

Var försiktig med länkar du får via textmeddelanden och e-post. Skriv till exempel bankens adress själv på webbläsarens adressrad eller använd dina egna bokmärken.

Ge inte ut dina bankkoder till någon annan

Kom ihåg att din bank eller myndigheterna aldrig frågar efter dina bankkoder per telefon, textmeddelanden eller e-postmeddelanden.

Kom ihåg uppdateringar

Håll dina apparater uppdaterade. Du kan aktivera automatiska uppdateringar.

Skydda dina viktiga uppgifter

Skapa ett unikt och starkt lösenord till varje tjänst. Ta i bruk flerfaktorsautentisering alltid när det är möjligt.

Gör så här om du blev lurad

Misstänker du att du har överfört pengar till en bedragare eller märkte du att dina nätbankskoder eller betalkortsuppgifter har hamnat i fel händer? Kontakta din bank och gör en polisanmälan.

De vanligaste bedrägerierna

Nätbedragare kan finnas både i diskussionsforum och bland inkomna e-postmeddelanden. En bedragare kan också ta kontakt per telefon eller ge sig ut för att vara en person du känner. Känn till de vanligaste bedrägerierna och tala också om dem med dina närstående.

Vi vann! (Extern länk)

En snabb vinst eller ett försök att få dig att överlämna kontrollen över ditt konto i sociala medier? Allt kanske inte är vad det ser ut att vara.